Så ser i stora drag den plan ut, som tagit form efter att de tre folkhögskolornas huvudmän beslutat utreda möjligheterna att grunda en gemensam svenskspråkig folkhögskola i södra och sydvästra Finland.
I bakgrunden finns en tidigare utredning, "En livskraftig svenskspråkig folkhögskolverksamhet". Den initierades av Svenska folkskolans vänner hösten 2012, och utmynnade i en rekommendation om intensifierat samarbete med sikte på en gemensam folkhögskola.
"Skall ha en uppgift"
– Gör man någonting så radikalt, skall det innebära att det är bra för skolan här – att det innebär förbättringar för VNF, kommenterar folkhögskolans styrelseordförande Kerstin Ilander.
Hon påminner om att SFV:s utredning initierades av hänsyn till en för folkhögskolorna allt svårare ekonomisk sits med minskande statsbidrag.
Därför måste de åtgärder man vidtar ge folkhögskolorna en stadig ekonomisk grund att stå på, en chans att överleva – samtidigt som man inte får fokusera enbart på ekonomin och glömma innehållet.
– Vad skall folkhögskolan göra, och varför? Den skall ha en uppgift.
Det som nu sagts om profilering, utbildningssamarbete m.m. måste omsättas i verksamhet som också intresserar de unga, tillägger hon.
Fokus på minoriteter?
Rektor Kerstin Romberg håller med om att ekonomin varit en central faktor i utredningsarbetet hittills.
Men inte den enda faktorn, också innehållsaspekter har dryftats.
Man har betonat vikten av att ta till vara de berörda folkhögskolornas starka kort och diskuterat möjligheten av en profilering där man fokuserar på "allt som har med minoriteter att göra" och enligt behov undervisar också på olika minoritetsspråk, konstaterar Romberg som suttit med i utredningsledaren Timo Heinolas referensgrupp.
Slutdiskuterat är det i alla fall på inget vis.
– Nu måste man sätta sig ner, och se till att också innehållet blir bra, säger hon, mån om att framhålla att varken VNF:s styrelse eller stämma än så länge över huvud taget har diskuterat Heinolas plan.
Tid till den 14 juni
Den diskussionen inleds vid ett styrelsemöte på måndag, sedan har VNF liksom de övriga två parterna tid på sig fram till den 14 juni att avgöra huruvida de vill gå vidare med processen.
Tidtabellen som helhet är snäv.
Den nya statsandelslagen träder i kraft i början av år 2016
Ansökningarna för den nya skolan borde lämnas in senast i augusti nästa år så att den nya huvudmannen har de tillstånd verksamheten kräver senast i början av år 2017.
Inte bara Norden
Både den nu aktuella utredningen och den föregående leddes av Timo Heinola, rektor för de dövas folkhögskola och ledamot i Finlands folkhögskolförenings styrelse.
Enligt den plan han utarbetat, med stöd av en referensgrupp, skulle den nya sammanslagna folkhögskolan få en stark humanistisk och svenskspråkig profilering, men också erbjuda tvåspråkiga studiemiljöer och särskilt fokusera på multikulturell verksamhet.
Förutom traditionellt nordiskt utbildningssamarbete betonas ett samarbete med Baltikum, Ryssland och övriga Östersjöländer.
I planen framhålls det naturliga, andliga arvet med rötter i kultur och konst i södra och sydvästra Finlands kustområden och skärgård.
Stiftelse eller Ab?
Till en början skulle redan existerande och förverkligade utbildningar ange den nya folkhögskolans utbildningsprofil. I den betonas studier i och utveckling av olika konstformer, samt kommunikation och miljö.
Omfattningen av verksamheten anges till 14 500 studerandeveckor, plus tiondeklassverksamhet.
Heinola har inte tagit ställning till hur den nya folkhögskolan skall administreras, i planen förs stiftelse och aktiebolag fram som jämbördiga alternativ.
På fyra orter?
En fråga som, rimligtvis, kommer att stötas och blötas den närmaste framtiden, är huruvida man kan förvänta sig fortsatt verksamhet på samtliga fyra orter.
VNF verkar i Karis, folkakademin i Borgå och Folkhögskolan Axxell i dels Överby, dels Lappfjärd.
– Lappfjärd finns fortfarande med i bilden, försäkrar Kerstin Romberg.
Hon är i inte främmande för tanken, att man kanske i framtiden kunde koncentrera långa studielinjer till någon institution.
Den stora frågan blir då fastigheterna, hur man tar hand om dem om man inte utnyttjar dem alla fullt ut, konstaterar hon.