
Den som letar på nätet fiskar snart fram ett lockande borreliostest på 77 punkter. Frågorna som ska besvaras handlar om symtom som kronisk värk, migrän, trötthet och depression.
Borreliosexperten professor Dag Nyman från Mariehamn fnyser. Mytbildningen och missförstånden kring borreliosdiagnostik är sega.
– Det påstås att man kan ha borrelios som tester inte visar. Det stämmer inte. Däremot kan du få ett positivt provsvar och ändå vara frisk, säger han.
Grundregeln är att ett tillförlitligt test kan utesluta borrelios, medan ett positivt svar måste korskontrolleras ordentligt eftersom kroppen kan hålla upp gamla speglar mot testerna, visa upp sitt gamla immunminne i stället för en aktiv sjukdom.
Kan alla läkare säkert ställa en borreliosdiagnos?
– Det gäller att vara noggrann och alltid följa upp ett borreliosspår. Vi överbehandlar med antibiotika, trettio procent får en lång kur i onödan, men tar för få prov på ryggmärgsvätska, som ger ett säkert svar på om patienten har neuroborrelios eller inte, säger Nyman.
Nymfer släpper snabbt
Symtomen vid borrelios kan vara allmänna eller påminna om till exempel stroke så läkaren måste börja med att ställa frågor om fästingtätheten och antal smittofall i områden man rört sig i, tiden som gått från bettet och de specifika symtomen på huden, från nervsystemet eller i leder.
Ett av problemen är att borreliosen kan bryta ut 3–30 dagar efter ett fästingbett, men också upp till åtta år senare. Är det en nymf – en nästan vuxen fästing – som bitit sig fast och flyttat in borreliabakterier i en kan man lätt ha missat bettet eftersom nymfen blir mätt på ett dygn och sedan släpper greppet.
Vid tydliga tidiga hudsymtom kan läkaren ordinera en några veckor lång antibiotikakur med en gång, men vid minsta osäkerhet uppmanar Nyman till ordentliga test.
– Man måste alltid veta säkert. Om man bara gissar kan man till exempel missta en bröstcancermetastas i armbågen för att vara borrelios och då blir den rätta sjukdomen kanske obehandlad.
En fästing på kroppen kräver inte att man rusar till läkaren. Det är när en rodnad som är över 5 centimeter i diameter växer ut kring bettet en vecka efter att man hittat fästingen som det är dags att boka tid.