
Den svenskspråkiga enheten inom socialtjänsterna blev en del av den finska sidan i början av 2013. Sedan dess har röster höjts för att de svenskspråkiga invånarna – speciellt de äldre – inte får den service de behöver på sitt modersmål.
Enligt en rapport av Social- och hälsovårdsverket vid Helsingfors stad blev situationen bättre under slutet av 2013. När hemvårdens 1 211 svenskspråkiga kunder betjänas ska det önskade betjäningsspråket numera alltid antecknas – det gör att man nu bättre kan uppmärksamma språkönskemålen.
Efter våren 2013 har personalsituationen inom de tre svenska hemvårdsgrupperna förbättrats. I mars 2014 var bara 3 av 39 tjänster obesatta.
Användningen av köpta tjänster har delat åsikterna bland politikerna. I dagsläget används köpta svenskspråkiga hemvårdstjänster enligt rapporten av kring 35 personer.
Inom de andra socialtjänsterna, som barnskyddet och handikappservicen, är situationen i allmänhet aningen bättre än tidigare. Personalstyrkan ses som tillräcklig, men till exempel vid socialtjänster för unga är "servicens sårbarhet alltjämt en utmaning".