
Det behövs mer diskussion kring universitetsutbildningens innehåll. I dag diskuteras utbildningens innehåll främst på första och andra stadiet, säger Martin Granholm.
Enligt Granholm finns det ett stort behov av att utveckla instrument som mäter kvaliteten på universitetsundervisningen.
– I dag mäts universitetens resultat främst gällande forskningen. Det är ändå uttryckligen utbildningen som är avgörande för Finlands framtid.
Granholm, som varit ordförande för ÅA:s styrelse i fyra år, skulle gärna ha fortsatt på posten. Han ville ändå få ett enhälligt stöd av nomineringskommittén, och eftersom han inte verkade få det på slutrakan före valet bestämde han sig för att meddela att han inte ställer upp.
– Jag såg ett ansvar i att delta i att förverkliga de beslut som styrelsen varit med om att fatta. Nu kommer jag istället att följa med diskussionen med en utomståendes ögon.
Trots nedskärningar ser Granholm många positiva sidor med de pågående strukturreformerna inom universiteten.
– Det finns outnyttjade effektiviseringsmöjligheter inom Åbo Akademi, bland annat överlappningar som måste diskuteras.
Enligt Granholm finns det ett behov av att utveckla en gemensam styrning för den svenskspråkiga utbildningen i Finland där man beaktar helheten.
– Vi borde få slut på käbblet mellan Österbotten och södra Finland. Ingen gynnas av konflikterna, särskilt inte den svenskspråkiga utbildningen.
Med det här menar Granholm inte att regionalpolitik skulle vara passé.
– Det behöver inte vara mer koncentrerat, men det behövs en klarare arbetsfördelning.
Han betonar att sparkraven kommer från utbildningsministeriet som står för största delen av universitetens finansiering.
Enligt Granholm behövs det mer debatt om utbildningssystemet som helhet – också om arbetsfördelningen mellan universiteten och yrkeshögskolorna.
– Samarbetet mellan universitet och yrkeshögskolor ska i första hand handla om undervisning, inte forskning.
Han anser också att det är viktigt att universiteten erbjuder breda allmänbildande studier och satsar på grundforskning vid sidan av tillämpad forskning.
– Kravet på bred allmänbildning växer oberoende av bransch. Och det finns tecken på att också industrin i dag är villig att satsa på grundforskning också under ekonomiskt kärva tider. Tidigare skar till exempel skogsindustrin ner på allt annat än produktutveckling under lågkonjunkturer.