Strax efter klockan tre den första söndagen i september sitter grupper av unga vuxna utspridda runt borden och i sofforna på Fila Helsingfors. Dj:n ordnar med sina sladdar, funktionärer surrar omkring och i köket förbereds pitabröd med röror på kikärter och aubergine. Och det sker nästan ett mirakel: I Facebookflödet på min mobil har ett sponsrat inlägg dykt upp precis nu: ”Mahtava sunnuntai tulossa” (”En fantastisk söndag på väg”) på Fila Helsingfors. Församlingen försitter inga tillfällen, det är bara att trycka ”Gilla” och sprida glädjebudskapet. Än hinner man, gudstjänsten börjar klockan fyra. I entrén riggar Katri Kautonen, deltidsanställd för att sköta sociala medier och grafiskt material, upp kameran. Endast röda mattan fattas.
Ännu för tio år sedan förde den svenskspråkiga Filadelfiaförsamlingen i Helsingfors en stillsam tillvaro med ett femtiotal aktiva medlemmar, varav merparten redan var minst medelålders. Gudstjänsterna drog ofta ut på tiden – det hände att församlingsmedlemmarna uppfylldes av den Helige Anden, någon kanske talade i tungor, någon föll under Guds kraft, ett och annat mirakel skedde.
Bakgrund
Tappar medlemmar
-
Eftersom många av dem som är aktiva inom den nykarismatiska rörelsen inte är registrerade någonstans, eller kanske är registrerade också i den lutherska kyrkan, är det svårt att uppskatta antalet aktiva. Experternas gissningar rör sig kring några tusen.
-
I fjol gick knappt 60 000 personer ur den evangelisk-lutherska kyrkan, vilket är en tredjedel mer än året innan. Bara i Helsingfors har 60 000 personer lämnat kyrkan under de tio senaste åren.
-
Fortfarande hör tre av fyra finländare till den evangelisk-lutherska kyrkan.
Sedan drog förändringens vind in över Filadelfia. Johan och Lotta Forsbäckåtervände efter två år på Hillsong International Leadership College i Sydney, Australien (mer om Hillsong senare), och tänkte så här: Lyckas vi inte locka nya unga medlemmar nu finns det snart ingen församling kvar. Det är säkert en vanlig tanke inom många församlingar, men där evangelisk-lutherska kyrkan fortsätter att tappa medlemmar har Fila Helsingfors lyckats nå längst in i blaserade unga urbana hjärtan där kanske ingen gud någonsin satt sitt avtryck förut.
Fila började med att förnya gudstjänstkonceptet. In med pop- och rockmusik, en klar struktur med konferencier och predikant och en bakre tidsgräns för hur lång tid gudstjänsten får ta. Efteråt chillande i loungen. De karismatiska elementen med tungotal, svimningar, mirakel och annat konstigt städades i huvudsak undan i smågruppsverksamhet. Snygga webbsidor och konton på sociala medier ger draghjälp i värvningen av nya medlemmar.
Fast pastor Johan Forsbäck vill egentligen inte tala om värvning. Det handlar om att medlemmar bjuder med sina vänner helt enkelt, förklarar han. Faktum är ändå att det till varje söndagsträff kommer 5–10 procent nya besökare. I snitt är det för tillfället ett hundratal som besöker Fila varje söndag – jämför det med närmaste lutherska kyrka.
– Det är helt klart att de nykarismatiska samfunden blivit mycket fler. Då det 1980 fanns två är antalet nu över hundra, och av dem finns en tredjedel i huvudstadsregionen. Men det är inte bara de nykarismatiska som blivit fler, utan det har överlag bildats fler trossamfund. Delvis beror det på invandringen, säger forskningskoordinator Jussi Sohlberg på Kyrkans forskningscentral.
De nykarismatiska samfunden har sina rötter i pingströrelsen, men har uppdaterat uttrycket. Typiskt är just att musiken är central – och att den ska låta som på de radiokanaler unga vuxna lyssnar på. Många av samfunden satsar på sociala medier. Jussi Sohlberg nämner förutom Fila bland annat Suhe – Suur- Helsingin seurakunta, Vineyard och Elävä Sana i Helsingfors, men det finns många småförsamlingar med bara några tiotal aktiva.
– Karakteristiskt är att det allmänna intrycket är modernt. Tekniskt sett har man fingret på tidens puls, men det religiösa innehållet är konservativt, och samfunden är ofta kritiska mot en mer liberal teologi. Ofta är bibeltolkningen konservativ till exempel i synen på sexuella minoriteter, äktenskapet och inställningen till evolutionen, säger Sohlberg.
Pastor Johan Forsbäck kryssar varsamt mellan de här blindskären.
– Skapelsen utesluter inte evolutionen. Det behöver inte vara svartvitt, säger han.
Och om homosexualiteten:
– Vi välkomnar alla människor. Den här frågan har fått alltför stora proportioner. Det är inte min uppgift att döma någon.
Inte heller abort är en svartvit fråga, menar Forsbäck, men:
– Vi kommer alltid att vara för livet.
När det gäller föräktenskapligt sex talar kyrkan i alla fall klarspråk:
– Vi rekommenderar definitivt att man sparar det till äktenskapet. På sikt blir det lyckligast så.
På slaget fyra skruvas volymen upp i församlingssalen och lovsångsbandet fattar mikrofonerna. Församlingen står i bänkarna, några sträcker fram sina händer. En ouppmärksam lyssnare kunde tro att det handlar om vilka poplåtar som helst, att duet är ett världsligt du. Tills något bryter igenom: ”Holy is the Name, Holy is the Name of Jesus Jesus Jesus” sjunger församlingen hängivet efter orden som projiceras på skärmen längst fram.
Småbarnen hoppar omkring med granna hörselskydd som på vilken festival som helst.
Utanför salen finns trespråkiga blanketter för önskemål om böneämne respektive tackämne. Under sker för den som tror.
– Den egna upplevelsen står i centrum. Här har musiken en stark funktion. Tanken är att den rätta tron och andligheten är bra, men att religionen som begrepp står för någonting stagnerat och formellt, säger forskningskoordinator Jussi Sohlberg.
– För oss handlar det inte om religion, utan om en genuin relation till Jesus, bekräftar Johan Forsbäck.
Pingströrelsen har fått sitt namn från berättelsen i Apostlagärningarna, där de första lärjungarna under pingstdagen upplevde att den Helige Ande föll över dem och de började tala i tungor. Också inom de nykarismatiska rörelserna är den Helige Ande en flitig besökare och miraklens tid ingalunda förbi.
– Ofta gör man det till något spooky eller konstigt, men det handlar om en helt naturlig sak, säger Forsbäck, och nämner ett personligt mirakel:
– Min frus ena ben var en aning kortare än det andra, vilket gav henne ständiga ryggsmärtor. Några personer var på besök hemma hos henne och bad för henne, och i samma stund växte benet ut och smärtorna försvann.
Då lovsången klingar av efter ungefär tjugo minuter stiger Forsbäck fram och säger några välkomstord i mikrofonen.
– Är du glad att vara i kyrkan i dag?
Bifall.
– Oh yeah, var så god och sätt dig, säger Forsbäck och presenterar dagens gäst.
Men först kommer Jaana och säger några ord om givande.
– Jag vill berätta en historia, säger Jaana.
Och så här lyder historien: Det var en församling som samlade ihop pengar för att bygga en kyrka. Huset byggdes, och det var fint – utanpå. Men då kyrkan skulle inredas var pengarna slut. Man ordnade ett möte, och någon fick en idé: Vi har ju alla för mycket grejer hemma, var och en kan ta hit sådant som inte behövs. En kan ta stolar, en annan kärl och en tredje den där mattan med ett litet hål.
Men då, förtäljer historien, var det en som steg upp och sa: Har inte Gud redan gett oss så mycket att också vi borde ge honom det bästa? Den som tycker att en trasig matta är okej hemma kan ta en till kyrkan också. Och diskussionen tog en ny vändning. Plötsligt hade församlingen tillräckligt med pengar och man köpte ny och fin inredning till kyrkan.
Jaana kliver ned från scenen. Kollektlådorna åker genom bänkarna, men det går också bra att betala med bankkort eller fylla i en blankett.
”Givmildhet” är ett ord som dyker upp också på hemsidan. Precis som de andra frikyrkliga samfunden står Fila utanför kyrkobeskattningen och andra offentliga bidrag.
– Vi ställer inga speciella krav, men Bibeln talar om tionde – alltså tio procent av lönen. Det är ett bra mått så till vida att det drabbar alla lika genom att det är procentuellt, säger Forsbäck.
I vissa av de nykarismatiska rörelserna är framgången central. Det yttre är ett mått på det inre, är logiken. Det tar Forsbäck avstånd ifrån, men en snabbavläsning av besökarna den här söndagen registrerar urban medelklass. En generalisering så klart.
Men nu till Hillsong, som inspirerat så många av de nykarismatiska församlingarna och i hög grad också Fila. Det är härifrån idén om musiken kommer. Men Hillsong har också blivit kritiserad på en rad punkter – bland annat har grundaren Brian Houston gett ut boken ”You Need More Money” om vikten av att bli rik, en lära han visserligen sedermera tonat ned.
Hillsong finns i dag i mer än tio länder, och dagens predikant på Fila är Thomas Hansen från Hillsong Köpenhamn.
Vad har ni som inte andra har?
– Att lutherska kyrkan tappar medlemmar beror inte på att folk är sekulariserade. Tvärtom, de är intresserade av andliga frågor, de vill ha svar, trygghet och djup. Vi kan tala till dem på ett sätt som de känner igen, säger Hansen.
Och Hansen talar så att vi känner igen oss. Länge talar han om svårigheten att räcka till i sin ofullkomlighet, om att vi lever i ett samhälle där vi bedömer oss själva utifrån vad vi inte har, inte kan och inte är. Visst känner vi igen oss.
Men sedan skruvar Hansen upp volymen. Han säger att vi måste stiga ut. Att vi inte ska bry oss om vad andra säger eller vad vännerna tycker. Att ingen nordisk eller annan kultur står över Guds ord.
– Kulturen håller oss tillbaka. Ofta är det just den som våra vänner och vår familj står för när de säger ”Du tror vaddå??”.
Hansen säger att vi måste välja om vi tror på Gud, och nu ropar han, nej skriker.
– Man måste förbinda sig mer till framtiden än till det förflutna. Sitt inte där och tyck synd om dig! Stig ut! Stig ut ur ditt hem! Stig ut ur din kultur!
Alltihop går på en mix av svenska, finska och engelska. Thomas Hansen talar engelska och simultantolkas till finska från scenen och till svenska i hörlurar. Johan Forsbäck talar växlande svenska, finska och engelska. På scenen finns för det mesta en tolk som översätter till det språk som just då inte talas. För då församlingen växer blir den också alltmer finsk och internationell. Det är ingen strategi, utan en naturlig utveckling i en stad med en finsk majoritet.
Många av besökarna den första söndagen i september nämner stämningen som det som fått dem att välja Fila. Man känner sig välkommen. Det är lätt att småprata med likasinnade efter gudstjänsten, pitabrödet smakar gott och det svänger om musiken.
Så månar man också om de nya själarna på Fila. Varje själ kan bli en givmild kristen. Före dagens gudstjänst har Johan Forsbäck och produktionsteamet haft en liten samling nere i salen. Forsbäck har påmint om att det troligen kommer extra många nya under den så kallade höst-kickoffen, att det gäller att vara uppmärksam på nya ansikten och gå och tala med de nya, ta emot dem. Bandet kan plocka undan senare. Det är viktigare att de går upp i loungen direkt efter gudstjänsten.
Alexandra Beijar hör till produktionsteamet. Hon ansvarar tillsammans med sin man för New People Team, som ska se till att alla nya besökare känner sig välkomna och gärna kommer igen.
– Det gäller att sträcka sig utanför sin egen bekvämlighetszon och ta kontakt och tala med nya människor. Vi försöker skapa goda kontakter och presentera folk för varandra. Vi funderar också på hur de nya bemöts den första tiden. Ibland kan man kanske gå på kaffe under veckan, men det går förstås inte med alla, säger Beijar.
I dag har det kommit rätt många nya. Beijar kollar i sin telefon, där hon antecknat en lista med namn.
– Åtminstone åtta helt nya plus en del som varit här någon gång förut. Det är nog människorelationerna som får folk att komma tillbaka, och därför är det så viktigt att satsa just på den biten.
Själv kommer Alexandra Beijar från en icke-troende familj. Det var hennes man som kom till tro då de sällskapade, och efter en ganska lång process kom hon själv till tro.
– Först gick vi till lutherska kyrkan. Men det här kändes mer som ett hem, en familj och ett ställe att träffa vänner på.
Fastän de karismatiska rörelserna med rötter i pingströrelsen växer både globalt och lokalt – i hela världen har de upp till 500 miljoner anhängare – tror forskningskoordinator Jussi Sohlberg på Kyrkans forskningscentral ändå inte att potentialen att växa ytterligare i Finland är så stor.
– De här rörelserna växer säkert ännu, men knappast explosionsartat. Deras värderingar går ändå så pass mycket på tvärs med gängse värderingar i ett relativt sekulariserat land som Finland. Folk är nog också misstänksamma mot den framgångsteologi som predikas i vissa av samfunden, den får knappast så stor genomslagskraft.
Att kombinationen av modernt och konservativt ändå lockar så pass många är en paradox som religionsvetaren Tuija Hovi vid Åbo Akademi funderat på.
– Många av samfunden läser Bibeln rätt bokstavligt. Vad är det i det som lockar unga människor? Kanske det handlar om att det finns rätt tydliga gränser och klara regler för hur man ska leva.
Relationen mellan individen och församlingen ser ofta annorlunda ut än i den lutherska kyrkan.
– Typiskt är att medlemmarna involveras. Man ska inte bara lyssna utan också engagera sig och delta aktivt. Det är lätt att sugas med.