
– Man ska inte tro att arbetet är slutfört med en god strategi, och att den ska garantera levande tvåspråkighet, säger Martti Ahtisaari.
Över hundra personer hade samlats till Ständerhuset för att höra Ahtisaari, justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och kandidater från sju partier. Temat var nationalspråkstrategin, som baserar sig på Folktingets handlingsprogram för två levande nationalspråk, den så kallade Ahtisaarirapporten.
Ahtisaari pekade på hur frågan handlar om mer än svenskan i Finland, om en nordlig dimension och en konkurrensfördel. Han välkomnade riksdagens ja till fortsatt skolsvenska.
– Det vittnar om en djup förståelse, så kanske nationalspråkstrategin redan haft en inverkan?
Mer utbyte över språkgränser
Samlingspartiets Juhana Vartiainen tror att den destruktiva debatten om skolsvenskan måste ha varit demoraliserande för lärare. SFP:s ordförande Carl Haglund upprepade sin syn på att riksdagens beslut ska respekteras av nästa regering. Sannfinländarnas Markku Saarikangas var inte av samma åsikt.
– Vi vet inte vad som händer i valet. Det mesta av strategin är helt ok, men frågan är om vi behöver skolsvenska eller inte, konstaterade Saarikangas, som anser att frågan har gjorts till en större sak än vad den är för Sannfinländarna.
Laura Peuhkuri (KD) efterlyste ett intensifierat utbyte i form av klassresor och lägerskolor.
– Jag är väldigt bekymrad över idén att byta ut svenska mot ryska, sade Peuhkuri, som växte upp i Ekenäs men bor i Villmanstrand.
De grönas Pekka Haavisto ser skolspråksexperiment som problematiska för arbetsmarknaden. Det är en risk om man inte lär sig nationalspråken, menade han.
– Det viktiga är att ha levande språk och situationer där man använda svenska, sade SDP:s Reijo Paananen.
"Norden är väldigt attraktivt"
Vartiainen anser att det inte räcker med att enas om målsättningarna i en strategi.
– Det är inte den här församlingen vi ska övertyga, utan ungdomarna. Vad ska jag säga till min sextonåriga son? undrade Vartiainen, och svarade själv på sin fråga:
– Vi har välståndet i de övriga nordiska länderna, arbetsmarknader som växer så de knakar. Norden är väldigt attraktivt.
Olli Rehn (C) anser att det inte ens handlar enbart om näringslivet, utan också om exempelvis säkerhetssamarbete.
– Svenska är en bro till nordiskt samarbete, en strategisk nytta.