
När Borgå stift firar sina 90 år gör man det naturligtvis i Borgå.
Stora förändringar i kommunkartan är i antågande och det betyder också utmaningar för stiftet.
Biskop Björn Vikström är inte rädd för att stiftet inte ska kunna fira sina hundra år om tio år.
– Stiftets existens är inte ifrågasatt, men nog stiftets förmåga att påverka. Stora samfälligheter där de svenska församlingarna är i minoritet hör till finska stift och domkapitlets möjligheter att försvara de svenska församlingarnas rättigheter är små.
– Det kan gälla fastigheter, som just nu är aktuellt i Borgå med domprostgården, eller ekonomi och egendom över huvud taget.
Vägskäl heter stiftsdagarna i år. Senast möttes man i Jakobstad för fem år sedan. Det är biskopen som samlar till stiftsdagar och det finns ingen automatik i hur ofta de ordnas.
Under veckoslutet samlas drygt 400 präster och lekmän för att göra historiska tillbakablickar och för att spana på framtiden.
Svenska församlingarna bevaras
Borgå stift är ett geografiskt mycket splittrat område med församlingar i Österbotten, i södra Finland och på Åland. Dessutom hör Tammerfors svenska församling till stiftet.
Vikström tror ändå att kommunreformen inte behöver medföra stora förändringarna jämfört med situationen i dag. Samfälligheterna i Östnyland och Mellannyland hör redan nu till finska stift.
– Däremot hör samfälligheterna i de svenska delarna av Österbotten, Raseborg och Väståboland till Borgå stift och där väntas inga stora förändringar.
– Idén med strukturförändringarna inom kyrkan är att kunna bevara de svenska församlingarna. Det sker till priset av att många viktiga beslut kommer att tas på samfällighetsnivå. När anställningarna knyts till samfälligheterna, i stället för till församlingarna, är risken stor att de mindre, svenska, församlingarna blir i kläm när man måste spara.
Trovärdigheten
En annan utmaning som Borgå stift, liksom hela kyrkan, står inför handlar om kyrkans trovärdighet, konstaterar biskopen.
Kyrkotillhörigheten är högre i Borgå stift än inom de finska stiften, men också här får man bokföra många utskrivningar.
Stiftsdagarna inleddes i går med en samling för nuvarande och pensionerade präster i domkapitlet. De församlade prästerna fick bland annat lyssna till en av stiftsdagarnas huvudtalare, professor Werner Jeanrond, tysk katolik som har föreläst och forskat i Sverige, USA, Irland och Skottland.
– Det ska bli intressant, tycker pensionerade prosten Gun Lundell. Han talar om viktiga frågor, om kärleken.
– När det gäller stiftets framtid vill jag inte sia. Det är synd att man måste tänka i maktkategorier när man bedömer hur de svenska församlingarna ska klara sig bland de mycket större finska församlingarna. Det är alltid tråkigt med maktkamp, men vi är ju bara människor.